Davide Oldani, eden izmed 50 kuharskih ambasadorjev italijanske kuhinje v svetu in ustvarjalec pop kuhinje – visoke kakovosti in dostopnosti – je leta 2003 odprl svojo restavracijo D’O v Cornaredu, v provinci Milano, svojem domačem kraju. Pred odprtjem restavracije D’O je sodeloval z Gualtierom Marchesijem, Albertom Rouxom, Alainom Ducasseom in Pierrom Herméjem. Po enem letu delovanja so ga najvplivnejši gastronomi uvrstili med velike kuharske mojstre italijanske kuhinje. Leta 2021 mu je Michelinov vodnik podelil drugo Michelinovo zvezdico in zeleno zvezdo kot priznanje za vrednost trajnosti. Njegovo oblikovalsko delo, ki se je rodilo iz vsakodnevnega opazovanja gostov, odraža delo kuharja: mize, stoli, krožniki, pribor in kozarci so navdihnjeni s stilom POP: preprosti, funkcionalni, elegantni. Tako kot njegov projekt za ARAN Cucine, CUCINAnD’O.



CUCINAnD’O
by Davide Oldani
CUCINAnD’O združuje dve ključni besedi: kuhinja in D’O, znana restavracija v Cornaredu, v provinci Milano. Takoj se pred očmi izriše podoba znanega italijanskega obraza: kuharja Davida Oldanija, ki je v uspehu D’O videl enega svojih najpomembnejših dosežkov.
Tako je nastal projekt CUCINAnD’O, kuhinja, ki jo je zasnoval Davide Oldani in oblikoval v sodelovanju z Attilo Veressom. Ta kuhinja odlično predstavlja njegovo filozofijo pop kuhinje: kakovost in trajnost sta temelj tudi v domači arhitekturi, ki jo je milanski kuhar ustvaril za ARAN Cucine kot novost za EuroCucina 2022.
Minimalistična linija osrednjega otočnega elementa poudarja pozornost na pametno porabo, katere promotor je prav Oldani, s svojo idejo kuhinje proti odpadkom, ki temelji na prepričanju, da je za preprečevanje presežkov potrebno preprečiti njihovo nastajanje.
Oblika in razporeditev vseh prostorov CUCINAnD’O odražata vrednote trajnostne kuhinje, ki vključuje in ozavešča vse, ki uporabljajo te prostore. Odprava presežkov se kaže ne le v operativnem delu z indukcijsko kuhalno ploščo in črnimi aluminijastimi policami, integriranimi v delovno površino z inox vrhom, ampak tudi v sistemu skritih vrat, ki se raztezajo vzdolž celotne stene kuhinje, kar je znak izjemne preprostosti.
Formalno ravnovesje in eleganca te strukture v matirani sivi barvi omogočata izjemno izkoriščanje družabnega prostora: notranjost, skrbno razdeljena na predelke z izvlečnimi policami, popolnoma integriranimi predali in aparati, omogoča lažje shranjevanje surovin in pripravo jedi, saj je vse potrebno vedno pri roki.
Ravnovesje kontrastov, temeljno načelo Oldanijeve kulinarike, se v novi preobleki CUCINAnD’O izraža skozi uporabo in izmenjavo naravnih in umetnih materialov, kar je ključ do nenehnega iskanja novih idej in izogibanja rutini. Delovna plošča iz nerjavečega jekla se naravno nadaljuje v okrogel prigrizkovni del iz brestovega lesa na isti ravni.
S CUCINAnD’O je mogoče ustvarjati brezčasne in zapeljive kulinarične izkušnje. Kompozicija iz brušenega brestovega lesa nas na to spominja: rahlo dvignjena od tal, s policami in shranjevalnimi prostori, je idealna za shranjevanje kuharskih knjig in priročnikov, ki navdihujejo vso potrebno ustvarjalnost za pripravo vrhunskih jedi.
V središču celotnega projekta CUCINAnD’O je trajnost, ki jo potrjuje partnerstvo med ARAN Cucine in Milesi, enim največjih proizvajalcev premazov za les, izdelanih s trajnostnimi procesi.
To novo sodelovanje za Milanski teden oblikovanja 2022 izhaja iz raziskav, ki jih ARAN Cucine in Milesi izvajata za predlaganje zelenih rešitev in raziskovanje ekoloških in trajnostnih materialov, ki se v CUCINAnD’O združujejo v pomembnem prostoru domače dimenzije.
Nova konfiguracija Davide Oldani uradno predstavljena kot novost na EuroCucina: ob tej priložnosti bo v sredo, 8. junija, ob 11. uri na stojnici ARAN Cucine (Pad. 11, Stojan C15 – D26) potekala kuharska predstavitev z glavnim kuharjem samim.

